Klasický hospodský katův šleh (ala Pohlreich)

Klasický hospodský katův šleh
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    50 min

Klasický hospodský katův šleh

Klasický hospodský katův šleh je známé hospodské jídlo. Katův šleh je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Domácí kaťák bude vždy chutnat lépe než ten ze zbytků a masa neznámého původu, který vám v převážné většině českých hospod naservírují. V hospodách toto jídlo často dochucují sójovou omáčkou, worcestrem, kečupem a nebo místo čerstvých paprik používají nakládanou zeleninu na lečo. Všem těmto ingrediencím se snažte vyvarovat, protože vaše jídlo rozhodně nepovznesou na vyšší úroveň, jídlo se jmenuje ala Pohlreich, protože přesně tyto suroviny nedoporučuje v kuchyni používat.

VIDEORECEPT:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=CQehkn3C6Yo[/embedyt]

Suroviny na hospodský katův šleh

  • 600 g vepřové kýty (nebo kuřecích prsou)
  • 1 kápie, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 nakládané sterilované okurky
  • 1 konzerva drcených loupaných rajčat
  • 1 feferonka (klidně nakládaná)
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce octa
  • olej
  • sůl & pepř

Volitelné:

  • 2 lžíce worcestru – worcester není vůbec potřeba ačkoli mnoho kuchařů s ním dohání chuť kaťáku
  • 4 lžíce kečupu a malý protlak – tyto dvě ingredience slouží k nahrazení konzervy drcených rajčat, doporučuji však použít drcené rajčata

Klasický hospodský katův šleh postup přípravy:

  1. Cibuli si oloupejte, v polovině překrojte a nakrájejte na měsíčky (půlkolečka). Z paprik vykrájejte jádra a papriky nakrájejte na libovolně velké nudličky. Nakládačky si buďto nakrájejte na kolečka a nebo na proužky.
  2. Maso si nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a na pánvi s rozpáleným olejem jej zprudka za občasného míchání orestujte. Kuřecímu stačí chvilka zatímco vepřové maso restujte zhruba 10 minut, aby se opravdu krásně orestovalo.
  3. K opečenému masu přidejte cibuli a další 2 minuty restujte do zlatova. Pokud se vám bude směs příliš připékat, přidejte trošku vody.
  4. Nyní přidejte nakrájenou papriku, zasypte cukrem, přidejte ocet a restujte zhruba další minutku. Nakonec přidejte drcené rajčata, sterilované okurky a feferonku. Pod pokličkou směs duste zhruba 30 minut do změknutí masa. Nakonec dochuťte solí v případě potřeby.
  5. Mezitím, co se vám maso dusí, tak si můžete připravit přílohu, ke kaťáku se skvěle hodí naše bramboráčky, rýže, americké brambory, šťouchané brambory, hranolky nebo chleba.

TIP: Pokud papriky před nakrájením oloupete, tak bude výsledná chuť jídla o trošku lepší.

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Radek717

      Luxusní záležitost, jen ta kaše mi moc nesedí, tak jsem si udělal hranolky 😀

    • Jirka

      Proč je v seznamu česnek, když se do jídla nepřidává? Asi je to tím, jak se ty recepty bezmyšlenkovitě kopírují a kopírují a pak to takhle dopadá…

      • Tony

        Jak víte, že tam nepatří česnek, maso by se mělo opéct, dát bokem, postupně podle tvrdosti zeleninu opékat na zkus.Přidat maso dát sojovku, česnek a protlak a nezapomenou na feferonku a dochutit solí pepřem .

    • Scipio

      Pochybuji, že pan Polreich někdy vařil kaťák a že na něj někam dal recept. Katův šleh jako jídlo patří mezi ty, proti kterým vehementně bojuje. Ryzí a nefalšovaný kec a ne recept podle Polreicha!

    • Tony

      Nevím, co mu na tom vadí, pokud je to z čerstvých surovin s hranolky je to rychlé výborné jídlo.Pokud zpracováváme maso nnakrájím zbytky na nudličky smíchám s kořením a česnekem a worchestrem zavakujuji a čeká v lednici.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.