-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas50 min
Klasický hospodský katův šleh
Klasický hospodský katův šleh je známé hospodské jídlo. Katův šleh je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Domácí kaťák bude vždy chutnat lépe než ten ze zbytků a masa neznámého původu, který vám v převážné většině českých hospod naservírují. V hospodách toto jídlo často dochucují sójovou omáčkou, worcestrem, kečupem a nebo místo čerstvých paprik používají nakládanou zeleninu na lečo. Všem těmto ingrediencím se snažte vyvarovat, protože vaše jídlo rozhodně nepovznesou na vyšší úroveň, jídlo se jmenuje ala Pohlreich, protože přesně tyto suroviny nedoporučuje v kuchyni používat.
VIDEORECEPT:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=CQehkn3C6Yo[/embedyt]Suroviny na hospodský katův šleh
- 600 g vepřové kýty (nebo kuřecích prsou)
- 1 kápie, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 nakládané sterilované okurky
- 1 konzerva drcených loupaných rajčat
- 1 feferonka (klidně nakládaná)
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce octa
- olej
- sůl & pepř
Volitelné:
- 2 lžíce worcestru – worcester není vůbec potřeba ačkoli mnoho kuchařů s ním dohání chuť kaťáku
- 4 lžíce kečupu a malý protlak – tyto dvě ingredience slouží k nahrazení konzervy drcených rajčat, doporučuji však použít drcené rajčata
Klasický hospodský katův šleh postup přípravy:
- Cibuli si oloupejte, v polovině překrojte a nakrájejte na měsíčky (půlkolečka). Z paprik vykrájejte jádra a papriky nakrájejte na libovolně velké nudličky. Nakládačky si buďto nakrájejte na kolečka a nebo na proužky.
- Maso si nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a na pánvi s rozpáleným olejem jej zprudka za občasného míchání orestujte. Kuřecímu stačí chvilka zatímco vepřové maso restujte zhruba 10 minut, aby se opravdu krásně orestovalo.
- K opečenému masu přidejte cibuli a další 2 minuty restujte do zlatova. Pokud se vám bude směs příliš připékat, přidejte trošku vody.
- Nyní přidejte nakrájenou papriku, zasypte cukrem, přidejte ocet a restujte zhruba další minutku. Nakonec přidejte drcené rajčata, sterilované okurky a feferonku. Pod pokličkou směs duste zhruba 30 minut do změknutí masa. Nakonec dochuťte solí v případě potřeby.
- Mezitím, co se vám maso dusí, tak si můžete připravit přílohu, ke kaťáku se skvěle hodí naše bramboráčky, rýže, americké brambory, šťouchané brambory, hranolky nebo chleba.
TIP: Pokud papriky před nakrájením oloupete, tak bude výsledná chuť jídla o trošku lepší.
Vyzkoušejte také:
- Výborná znojemská omáčka
- Ořechovo-medové řezy tzv. Nebe v hubě
- Vepřová panenka s fazolkami a pepřovou omáčkou
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews